Vind het beste talent voor uw buitelandse kantoor


Interview voor MT met Raymond Smid (ExportSelect/ 2017)


Culturele sensitiviteit speelt een cruciale rol bij het scouten van de juiste mensen voor je buitenlandse vestiging. Een gebrek daaraan noemt Raymond Smid, oprichter van het internationale recruitmentbureau Exportselect, zelfs een dealbreaker. Bestaat ereen soort ideale verdeling tussen locals en expats op een buitenlandse afdeling? Dat ligt een beetje aan het soort bedrijf dat je hebt. Zelf zeg ik altijd: hoe dichter bij de klant, hoe lokaler het personeel. Je hebt in China nu eenmaal een Chinese account-manager nodig om klanten te bezoeken. Tegelijkertijd speelt ook cultuur een belangrijke rol bij de verdeling van medewerkers. Is die weinig westers, dan zul je eerder geneigd zijn om expats in te zetten voor het sturen en controleren van de lokale organisatie. Bij vestigingen in bijvoorbeeld Azië zie je vaak dat leidinggevende rollen worden ingenomen door westerlingen. Denk aan key-posities als finance en controlling. Zij fungeren dan als de brugfunctie naar het moederbedrijf. Bij productieomgevingen is de plant-manager vaak een expat en worden de lagen daaronder ingenomen door locals. Het vinden van locals in verre landen, hoe doe je dat? Daarvoor adviseer ik om in zee te gaan met een wervings-en selectiebureau uit dat land en dus lokaal te werven. Het vinden van de juiste mensen op vijfduizend kilometer afstand gaat je simpelweg niet lukken. Daarvoor ontbreekt het je zeer waarschijnlijk aan de juiste contacten en kennis van de markt. Een belangrijke voorwaarde bij het aanstellen van lokale mensen is de mate waarin zij zich kunnen verplaatsen in een internationale context. Dan gaat het niet om productiemedewerkers, maar meer om account-managers en marketeers bijvoorbeeld. Begrijpt zo iemand het speelveld waarin hij opereert? Dat hij een internationalebaas heeft aan wie hij moet rapporteren die op een andere leest geschoeid is dan hijzelf? Kan zo iemand met andere woorden een culturele brug slaan?



Zelf ben je vooral actief in het vinden van de juiste expats. Waar let je dan op?

Naast het feit dat je iemand zoekt die inhoudelijk aan het functieprofiel voldoet, speelt er nog een ander belangrijk aspect mee: culturele sensitiviteit. In hoeverre is iemand in staat om zich aan te passen en mee te doen in een omgeving die op veel vlakken verschilt met wat je gewend bent. Dat is echt de grootste uitdaging voor expats om succesvol te zijn in hun rol. Wij laten hierin ook altijd de privésituatie van iemand zwaar meewegen. Heb je bijvoorbeeld een partner die eigenlijk liever niet naar het buitenland wil, dan is dat voor ons een dealbreaker. Dit aspect wordt vaak onderschat. Maar als je een partner meeneemt naar het buitenland, dan moet er voor hem of haar ook een uitdaging zijn. Zo niet, dan is de kans aanzienlijk dat het expatavontuur geen succes wordt. Verder kijken we of mensen hun talen spreken, gewend zijn om te reizen, internationale ervaring in hun rugzak hebben en de branche goed kennen.



Expats worden ook intern geworven toch?

Vooral bij grotere organisaties gebeurt dat inderdaad heel vaak. Carrièreplanning speelt daarin een belangrijke rol. Als een high potential uiteindelijk wil doorgroeien naar een belangrijke managementfunctie, dan is ervaring in het buitenland tegenwoordig een must. Ga je toch extern werven, focus dan niet alleen op een kandidaat die je toevallig kent. Investeer altijd voldoende tijd in het voortraject en controleer of iemand wel bij de organisatie past. Overigens zie je nu steeds vaker dat grote bedrijven lokale mensen een poosje op het Nederlandse hoofdkantoor laten werken om hier ervaring op te doen en zich verder te ontwikkelen. Later gaan ze dan weer terug naar hun eigen land om daar een managementfunctie te bekleden bij de lokale vestiging van het bedrijf. Zij kennen de cultuur in dat land als geen ander en hebben bovendienervaren hoe het eraan toegaat bij het moederbedrijf. En voor MKB-bedrijven die het geld niet hebben om een heel Nederlands gezin een jaar lang ergens onder te brengen, moeten die dan maar gewoon lokale managers aannemen? Als je niet in staat bent om het klassieke expat-pakket met doorgaans hoge vergoedingen, opleidingen en gezinsbegeleiding te betalen, dan is er nog een andere mogelijkheid. Je kunt iemand dan bijvoorbeeld een maand uitzenden, waarna hij of zij dan weer een paar weken in Nederland verblijft. Zo houd je de kosten in ieder geval onder controle.